Skip to content

Het verlies van een kind (2)

Het verlies van een kind is totaal ingrijpend en verandert je leven definitief: de tijd voor het sterven en de tijd erna. De pijn die je voelt bij het verlies van een kind is zo groot dat ze eigenlijk veel te groot voor je is. Vermoedelijk weet je je geen raad.

Wat moet je beginnen?

Het is heel normaal dat je je geen raad weet en niet weet wat je moet beginnen. En het kan heel goed zijn dat je je eenzaam voelt, zelfs als je heel lieve mensen om je heen hebt (en dat heeft niet iedereen; dan is het nog moeilijker). Mensen kunnen je bij het verlies van een kind op allerlei manieren bijstaan en dat is fijn en troostrijk, maar uiteindelijk zul je zelf je verdriet moeten voelen, het in de ogen kijken en er een weg in zien te vinden.

Mijlenver weg

Maar de vraag is welke weg dat moet of kan zijn. Nu voel je vooral of wellicht alleen maar het gemis en het verdriet. In dit verband zou ik je graag een vraag willen stellen: heb je het gevoel dat, in je verdriet, je kind(je) dicht bij je is? Anders gezegd, is je kind(je) dicht bij je als je om hem of haar huilt, of misschien wel schreeuwt? Ik vermoed dat je antwoord ‘nee’ is. Als je de pijn van het missen intens voelt, en je eigenlijk alleen maar wilt dat hij of zij bij je terugkomt, dan is het net alsof je kind(je) mijlen ver van je weg is.

Of dichtbij?

Vermoedelijk heb je ook ervaren dat op de momenten dat je stilstaat bij jullie liefde, dan is het net alsof je kind dichtbij je is. Je lijkt plotseling in staat je met je kind te verbinden. Dat is wat veel mensen ervaren bij het verlies van een kind en is ook verklaarbaar (het voert hier helaas te ver om daar op in te gaan).

Maar de liefde blijft

Je kunt het verlies van een kind, jouw kind(je) ook anders benaderen. Natuurlijk ben je diep verdrietig maar er is wel iets wat je kunt doen om je kind niet echt kwijt te raken. Probeer je te verbinden met je kind. Dat kan op vele manieren. Ik geef een voorbeeld. Is er misschien een plek in de natuur waar je kind het heel fijn vond?  Ga er eens in alle rust naar toe. Denk op die plek aan je kind, zie je kind er spelen en voel de liefde tussen jou en je kind. Dit lijkt een armzalig idee en in vergelijking met hoe het vroeger was, is dat het ook, maar je zult merken dat het je goed doet. Je bent even in staat het verdriet los te laten en aan te knopen bij jullie liefde. Je bent je kind(je) in het hier en nu verloren, MAAR DE LIEFDE BLIJFT.

Als je graag meer informatie, uitleg of tips wilt hebben, kijk dan eens naar de PREVIEW op deze site.

Back To Top