Skip to content

‘Rouwverwerking echtgenoot of partner’: hoe ga je daar mee om?

Bij rouwverwerking om je echtgenoot of partner is er allereerst en vooral de pijn van het missen van je partner en het verdriet om het gemis. Maar de ontreddering gaat meestal nog verder dan dat. Vermoedelijk deelde je elkaars leven doordat je bij elkaar woonde. Nu je echtgenoot of partner er niet meer in het hier en nu is, ligt je leven aan diggelen: niet werkt nog. Jij lijkt niet meer te werken en je leven ook niet.

Alles voelt en is anders

Jullie ochtendritueel werkt niet meer, maar ook door de dag heen is en voelt alles anders. Zelfs de dingen die je altijd alleen deed, zijn plotseling anders en voelen nu alleen aan. Natuurlijk is je situatie een heel andere wanneer je nog inwonende en dus meestal jongere kinderen hebt. Ook dan is het leven ingrijpend veranderd, maar voor de kinderen is het goed om de dagelijkse routine zoveel mogelijk te handhaven en waarschijnlijk probeer je dat ook.

Niets meer delen

‘Rouwverwerking echtgenoot of partner’ betekent dat er naast het veranderde leven van alle dag, ook het harde feit is dat je niets meer met je echtgenoot of partner kunt delen. Je kunt niet meer je leven delen, niet meer samen je gevoelens bespreken, je gedachten, gebeurtenissen groot en klein, vervelend of juist mooi. Dat is moeilijk en doet intens pijn. Als jullie kinderen hebben, kun je zorgen of vragen betreffende de kinderen niet meer samen bespreken. Dat legt een grote verantwoordelijkheid op je schouders.

Moeilijk is ook dat je niets meer samen kunt ondernemen, niet meer samen klussen in huis kunt doen, niet meer samen kunt keten met de kinderen, niet meer samen uit kunt gaan. Doordat je alles alleen moet doen, voel je je als het ware ontheemd in je eigen leven.

Een weg

Bij de rouwverwerking van echtgenoot of partner is het heel normaal dat je je geen raad weet en niet weet wat je moet beginnen. Het gevolg kan zijn dat je je eenzaam voelt, zelfs als je heel lieve mensen om je heen hebt (en dat heeft niet iedereen; dan is het nog moeilijker). Mensen kunnen je op allerlei manieren bijstaan en dat is fijn, maar uiteindelijk zul je zelf je verdriet moeten voelen, in de ogen kijken en er een weg in vinden.

Als je wilt, kun je je weg samen met je echtgenoot gaan

Dat is moeilijk en een zware weg, die je met vallen en opstaan zult gaan. Maar… als je wilt hoef je hem niet alleen te gaan. Je kunt hem ook samen met je dierbare gaan! Dat kun je doen door steeds weer de verbinding met je echtgenoot te zoeken. Dat kan op allerlei manieren. Een daarvan is bijvoorbeeld door na te denken over de vraag wat jouw echtgenoot tot zo’n fijn mens maakte. Misschien kun jij ook een beetje zo zijn.

Als je graag meer informatie, uitleg of tips wilt hebben, kijk dan eens naar de PREVIEW op deze site.

Back To Top