Skip to content

Rouwverwerking echtgenoot of partner: samen verder!

Het verlies van je echtgenoot of partner is ingrijpend en verandert je leven definitief: er is de tijd van voor het sterven en de tijd van na het sterven. Je hebt in deze tijd van rouwverwerking om echtgenoot of partner vermoedelijk het gevoel dat het verdriet en de pijn eigenlijk groter zijn dan je aankunt. En misschien weet je je geen raad.

Wat moet je beginnen?

Het is heel normaal dat je je geen raad weet en niet weet wat je moet beginnen bij de rouwverwerking echtgenoot of partner. En het kan heel goed zijn dat je je eenzaam voelt, zelfs als je mensen om je heen hebt die je bij alles willen steunen. Mensen kunnen je helpen en dat is fijn, maar uiteindelijk zul je zelf je verdriet (moeten) voelen, het onder ogen zien en er een weg in zien te vinden.

Mijlenver weg

Maar de vraag is welke weg dat moet of kan zijn. Nu voel je vooral of wellicht alleen maar het gemis en het verdriet. In dit verband zou ik je een vraag willen stellen: heb je het gevoel dat, in je verdriet, je echtgenoot dicht bij je is? Anders gezegd, is je echtgenoot of partner dicht bij je als je om hem of haar huilt, of misschien wel schreeuwt? Ik vermoed dat je antwoord ‘nee’ is. Als je de pijn van het missen intens voelt, en je eigenlijk alleen maar wilt dat hij of zij bij je terugkomt, dan is het net alsof je echtgenoot of partner mijlen ver van je weg is.

Of dichtbij?

Vermoedelijk heb je ook ervaren dat op de momenten dat je stilstaat bij jullie liefde, het net is alsof je echtgenoot/partner dichtbij je is. Je lijkt plotseling in staat je met je hem of haar te verbinden. Dat is wat veel mensen ervaren en het valt ook te verklaren. Het voert hier te ver om daar op in te gaan.

Maar de liefde blijft

Je kunt het verlies van je partner, de rouwverwerking echtgenoot of partner, ook anders benaderen. Natuurlijk ben je diep verdrietig maar er is wel iets wat je kunt doen om je partner niet echt kwijt te raken. Probeer je te verbinden met je echtgenoot of partner. Dat kan op vele manieren. Ik geef een voorbeeld. Is er misschien een plek in de natuur waar je partner het heerlijk vond om te zijn?  Ga er eens in alle rust naar toe. Denk op die plek aan je partner; zie je partner er wandelen of fietsen of zwemmen of nog weer anders, en voel de liefde tussen jou en je partner. Dit lijkt een armzalig idee en in vergelijking met hoe het vroeger was, is dat het ook, maar je zult merken dat het je goed doet. Je bent even in staat het verdriet los te laten en aan te knopen bij jullie liefde. Je bent je echtgenoot of partner in het hier en nu verloren, MAAR DE LIEFDE BLIJFT.

Als je graag meer informatie, uitleg of tips wilt hebben, kijk dan eens naar de PREVIEW op deze site.

Back To Top