Skip to content

Typte jij ook zojuist op internet in: ‘Rouwverwerking echtgenoot of partner’?

‘Rouwverwerking echtgenoot of partner’ klinkt naar, maar het internet eiste nu eenmaal van je dat je kort aangaf waar je naar zocht. Eigenlijk had je veel liever willen intypen hoe je je echt voelt en waar het echt om gaat. Zo was ‘Ik heb mijn echtgenoot of partner verloren en ik heb het heel moeilijk’ of ‘Ik ben mijn echtgenoot verloren en wat moet ik beginnen?’ veel beter geweest. Alleen die vragen doen recht aan je pijn en je verdriet.

Wat moet je doen?

Met de woorden ‘Rouwverwerking echtgenoot of partner’ wordt eigenlijk bedoeld: hoe ga je om met het verlies van je echtgenoot of partner? Vermoedelijk heb je geen idee. Je weet alleen dat je ontredderd bent, dat je je geen raad weet en je afvraagt wat je moet doen.

Vele gevoelens en vragen

De ontreddering na het verlies van je echtgenoot of partner kent vele kanten. Het begint vaak met veel gevoelens die je overmannen en met allerlei vragen waar je mee worstelt. Die gevoelens kunnen per persoon heel verschillend zijn. Sommige mensen kunnen het bijna niet geloven dat hun echtgenoot of partner niet meer deel uitmaakt van hun dagelijks leven. Andere mensen voelen bijvoorbeeld een grote boosheid. Ze vinden het niet eerlijk dat het leven hen deze loer heeft gedraaid. Maar het kan ook zijn dat je boos bent op je partner omdat je het gevoel hebt dat hij/zij je in de steek heeft gelaten. Het kan ook gaan om jaloezie. Je ervaart het als oneerlijk dat jij je echtgenoot of partner kwijt bent terwijl andere stellen gewoon samen lekker door kunnen leven.

Verwarrend

Al die gevoelens kunnen om vele redenen verwarrend zijn, al was het alleen maar omdat ze vaak heel intens zijn. Het is goed mogelijk dat je soms van jezelf schrikt. Wat bij al die gevoelens belangrijk is, is dat je ze bij jezelf toelaat. Ga er niet voor op de vlucht. Dat is moeilijk en veel mensen gaan wel op de vlucht. Zij vluchten bijvoorbeeld in heel hard gaan werken of in drank. Er zijn talloze vluchtmogelijkheden. Bij ‘rouwverwerking partner of echtgenoot’ gaat het er om dat je juist niet op de vlucht slaat.

Had je maar antwoorden

Vragen waar veel mensen mee worstelen bij ‘rouwverwerking echtgenoot of partner’ zijn vragen zoals bijvoorbeeld: ‘Waarom moest mijn echtgenoot sterven?’ of ‘Zie ik mijn echtgenoot nog ooit terug of is het allemaal definitief voorbij?’ of ‘Waarom heeft die en die arts op dat moment niet anders gehandeld; dan had mijn echtgenoot misschien nu nog geleefd.’ Maar er zijn ook talloze andere vragen. Het zijn veelal allemaal grote vragen waar je vermoedelijk geen antwoord op hebt. Maar je wilt die antwoorden zo graag hebben!

Voorzichtig

De vragen kunnen je intens bezighouden. Pas op dat moment wel op. Er bestaat een risico dat je vragen tot een vluchtweg verworden. Immers zo lang je nadenkt over de vragen en antwoorden probeert te vinden, hoef je je pijn en verdriet niet onder ogen te komen.

Als je graag meer informatie, uitleg of tips wilt hebben, kijk dan eens naar de PREVIEW op deze site.

Back To Top