Skip to content

Vermoeidheid na het overlijden van je dierbare

Het is heel goed mogelijk dat je een sterke vermoeidheid voelt na het overlijden van een dierbare. Misschien ben ook jij ’s morgensvroeg bij het opstaan al moe, terwijl je het gevoel hebt ‘nog niets gedaan te hebben.’ Vermoedelijk herken je dat gevoel van vermoeidheid niet van jezelf: je had juist altijd zoveel energie! Je vermoeidheid na het overlijden van je dierbare verbaast je en ervaar je, waarschijnlijk, als vervelend. Dat is heel begrijpelijk.

Vermoeidheid hoort er bij

Toch is vermoeidheid na het overlijden van een dierbare niet iets om je grote zorgen over te maken (hoe vervelend het ook is). Wat jij nu allemaal meemaakt is als het ware topsport bedrijven. Je doet juist heel veel.

Allereerst zijn er de vele gevoelens en vragen die je intens bezighouden. Die gevoelens en vragen zijn er elk uur van de dag, 24 uur per etmaal – ook als je slaapt. Geestelijk gezien is dat hard werken en uitputtend.

Vermoedelijk heb je voor en rond het sterven van jouw dierbare veel meegemaakt, en waarschijnlijk was of ben je nog steeds druk met alles wat je naar aanleiding van het sterven moet regelen. Dat kost veel van je energie. Het is dan ook logisch dat je je moe voelt en minder energie hebt dan voordat je je dierbare verloor. Vermoeidheid na het verlies van een dierbare komt vaak voor.

Bijstellen

Belangrijk is dat je die vermoeidheid na het verlies van je dierbare laat bestaan en van jezelf accepteert. Dat betekent dat je nu de eisen die je aan jezelf stelt, het beste kunt bijstellen. Met andere woorden, forceer jezelf niet om te kunnen doen wat je altijd deed. Of het nu gaat om je werk, je huis, je sport of sociale contacten of nog weer iets anders, geef jezelf ruimte door flink gas terug te nemen en terug te schakelen. Iedereen zal er begrip voor hebben. En zelfs als men er geen begrip voor heeft, kies er dan toch voor om geen hoge eisen aan jezelf te stellen. Geef jezelf lucht. Je hart, hoofd en lichaam vragen daar om.  Je hebt energie en tijd nodig voor de pijn van het verlies en voor je verdriet. Wees dus mild en zacht naar jezelf.

Neem hulp maar gewoon aan

Door de vermoeidheid na het verlies van jouw dierbare ben je nu niet zo krachtig als anders. Dat vraagt om maatregelen betreffende het leven van alle dag. Allereerst is het belangrijk dat je hulp die je aangeboden krijgt, aanneemt (uiteraard voor zover je de hulp als prettig ervaart). Als iemand je aanbiedt om je te helpen en bijvoorbeeld boodschappen voor je wil doen, of het gras voor je wil maaien of met je kind naar de zwemles wil gaan, neem het aanbod dan aan. Belangrijk daarbij is dat je meteen concreet een afspraak maakt.

Maar schroom ook niet om hulp te vragen. Mensen zullen dit veelal als prettig ervaren: dan kunnen ze tenminste iets voor je doen (immers naar je luisteren ervaren veel mensen als ‘niets doen.’

Bij zorgen, ga naar je huisarts

Als je graag meer informatie, uitleg of tips wilt hebben, kijk dan eens naar de PREVIEW op deze site. Sowieso geldt als regel: wanneer je je vermoeidheid extreem vindt of je je er zorgen over maakt, ga dan naar je huisarts voor overleg.

Back To Top